Independența energetică a Republicii Moldova este un subiect constant al agendei politice. Cel puțin acest lucru este declarat de actorii politici care abordează această problemă în discursurile publice din campania electorală, dar și în contexte de accentuare a crizei din acest sector. Pe lângă faptul că întreruperea livrărilor de gaze naturale afectează situația social-economică a consumatorilor finali și a agenților economici, ea este prilej de dispute și dezbateri politice. În toamna acestui an, Republica Moldova a trecut printr-o nouă criză energetică – una pentru care autoritățile anterioare nu și-au asumat vina nici măcar parțial, dar și una de comunicare strategică pentru noua guvernare, care nu a știut să livreze corect și în timp util mesaje alegătorilor. De facto, această situație complicată a accentuat și mai mult în anumite momente care sunt punctele slabe ale actorilor politici vechi și noi: lipsa de empatie, lipsa forței umane bine pregătite atât în sectorul energetic, cât și a celei din domeniul comuncării, înțelegerea foarte slabă a intereselor naționale și percepții greșite despre rolul și statutul ”constructiv” al unei opoziții bine intenționate și organizate în jurul acelorași interese naționale declarate, dar și asumate în același timp, în documente de politici publice.
Această analiză urmărește să scoată în evidență cele mai importante momente ale crizei energetice din perspectiva comunicării strategice, a acțiunii și deciziei politice de a încuraja sau de a acorda vot de neîncredere pentru anumite hotărâri, a interacțiunii cu partenerii strategici. Obiectivul specific este de a arăta care este relația dintre cetățeanul consumator de politici publice și decizii politice și actorul politic în calitate de decident și communicator al deciziei politice, dacă este aceasta una reciproc avantajoasă și dacă cedarea suveranității prin vot este apreciată de autoritățile aflate la guvernare.
Continuare aici.
Autoare: Vlada Sanduleac, studentă anul II, Facultatea Științe Politice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București.