The Epoch Times: Ce impact are societatea civilă din R. Moldova asupra deciziilor de politică externă

Ileana Racheru, cercetătoare Institutul Diplomatic Român
 

”Organizaţiile prooccidentale au specialişti pe subiectele mari ale politicii externe precum integrarea europeană sau conflictul transnistrean, dar nu există mulţi experţi în chestiuni tehnice specifice. Cele mai vizibile organizaţii proeuropene sunt concentrate în Chişinău, iar mesajul lor nu ajunge în provincie şi este unul elitist”, a afirmat Ileana Racheru, cercetătoare la IDR, în cadrul mesei rotunde ”Societatea civilă în dezbaterile de politică externă din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova”, organizată joi de think-tank-ul Experts for Security and Global Affairs (ESGA).

Experta a arătat că în timp ce ONG-urile pro-europene se află într-o competiţie acerbă pentru finanţări prin granturi oferite de UE, organizaţii internaţionale sau ambasade ale statelor occidentale, organizaţiile ruseşti sunt foarte puţin active, au la dispoziţie fonduri mult mai restrânse şi nu participă niciodată la competiţiile pentru granturi oferite de finanţatori occidentali.

În opinia lui Racheru, acestea din urmă se împart în pro-ruseşti clare şi moldoveniste sau volatile. Ea a dat ca exemplu organizaţia Fondul Comunitatea fond.md, care are ca scop consolidarea organizaţiilor şi a comunităţii compatrioţilor ruşi. El finanţează Mişcarea civică Patria Uniunea Eurasiatică, care susţine dezvoltarea vectorului eurasiatic pentru statul moldovenesc, se adresează în special tinerilor şi urmăreşte educarea acestora în spiritul naţionalismului rus.

Organizaţiile moldoveniste au un impact minor şi apar în spaţiul public doar când sunt în discuţie chestiuni precum decizia Curţii Constituţionale privind limba română sau marşurile Acţiunii 2012. Cât despre organizaţiile volatile, acestea sunt cele de eveniment care trebuie să producă ceva agitaţie în jurul unor evenimente importante. ”Acestea organizează concerte, manifestaţii şi proteste de impact maxim şi apoi dispar. Ultima apariţie a fost cea a Asociaţiei Obşteşti Prietenii Rusiei în Republica Moldova”, a explicat Ileana Racheru.

Ileana Racheru, cercetătoare Institutul Diplomatic Român

Sursa: The Epoch Times România

Masa rotundă ”Societatea civilă în dezbaterile de politică externă din Rusia, Ucraina şi Republica Moldova” a fost organizată în cadrul proiectului ”The role of Russian civil society in foreign policy decision making. A comparative analysis with Republic of Moldova and Ukraine”, implementat cu sprijinul financiar al Black Sea Trust for Regional Cooperation, German Marshal Fund.

Leave a reply

Your email address will not be published.