Policy Brief: România-Ucraina-Moldova: dialog politic și oportunități diplomatice

 

Raporturile politice, diplomatice și economice dintre România și Republica Moldova trebuie să fie unele dintre cele mai profunde și coerente raporturi pe care țara noastră le întreține în politica sa externă. Acest lucru se datorează, în principal, comunității comune de istorie, limbă și cultură, dar și încercării de aprofundare a parteneriatului public asumat, atât de către București, cât și de către Chișinău, în ceea ce privește dimensiunea multilaterală a cooperării.

În ultimii 12 ani, România a abordat în mod mai mult sau mai puțin pragmatic relația cu Republica Moldova, statutul de membru al Uniunii Europene impunând o nouă configurare a intereselor legitime în regiune. În același timp, față de partea ucraineană, România a manifestat tot timpul prudență, relațiile bilaterale fiind umbrite, în mare parte, de disputele privind dosarele istorice, precum și de statutul minorității românești/moldovenești din Ucraina. Astfel, profilul activ al diplomației celor două state s-a consumat în tot acest timp în soluționarea unor diferende sau a unor subiecte sensibile, precum și în eforturile de a asigura linii politico-economice clare.

Continuare Policy Brief

Autori: Cătălin-Gabriel Done, Angela Grămadă

Acest policy brief este elaborat în cadrul proiectului ”Romanian – Ukrainian Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation”, implementat de către Strategic and Security Studies Group, Ucraina, în parteneriat cu Asociația Experts for Security and Global Affairs, România și Foreign Policy Council ”Ukrainian PRISM”, cu suportul Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest policy paper aparțin autorului și nu coincid neapărat cu cele ale partenerilor ESGA.

Leave a reply

Your email address will not be published.