Lansare rezultate proiect: www.energieblocurinoi.ro

 

Asociatia Experts For Security and Global Affairs lansează rezultatele oficiale ale proiectului 

Campania de mobilizare pentru acces la energie electrică al proprietarilor din ansamblurile rezidențiale noi” 

COMUNICAT DE PRESĂ                                                                         Joi, 29 Noiembrie 2018

Asociația Experts for Security and Global Affairs (ESGA) lansează rezultatele proiectului „Campania de mobilizare pentru acces la energie electrica al proprietarilor din ansamblurile rezidențiale noi”. Leonela Leca

 

Proiectul s-a desfășurat în perioada 1 aprilie 2018 – 30 noiembrie 2018 și a avut drept scop sporirea gradului de informare al cumpărătorilor de locuințe noi în ansambluri rezidențiale. În cadrul campaniei consumatorilor li s-au adus la cunoștință drepturile cu privire la accesul la energie electrică, riscurile la care sunt expuși proprietarii de locuințe care nu sunt racordate corespunzător, dar și obligațiile dezvoltatorilor de a vinde locuințe racordate la utilități. Campania s-a desfășurat în București și în alte 5 localități din județul Ilfov. Acest demers se subscrie nevoilor identificate în documentele Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, cât și obiectivelor de transparență și dezvoltării afacerilor a distribuitorilor de energie electrică.

Pentru a înțelege amploarea problemei branșamentelor electrice din ansamblurile rezidențiale noi, mecanismul prin care se ajunge la existenta unui bransament illegal, factorii responsabili, impactul acestei probeme asupra comunităților si posibilele solutii, campania a fost precedată de un studiu al situației branșamentelor și de cercetarea de teren. Aceasta din urma a presupus colectarea datelor cu privire la tipul branșamentelor din complexele rezidențiale noi în municipiul București și 5 localități din jud. Ilfov.

Studiul situației branșamentelor a inclus prezentarea contextului marcoeconomic al României în scopul de a încadra dezvoltarea segmentului rezidențial în dinamica economică a țării, prezentarea celor mai recente date statistice cu privire la piața imobiliară cu accent pe segmentul de construcții rezidențiale, prognozele pentru piața rezidențială din România. De asemenea, un capitol separat a fost dedicat culegerii de date cu privire la legislația în domeniu.

A fost analizată atât legislația primară din sectorul energetic care cuprinde legi și hotărâri de Guvern, cât și legislația secundară. In România, piața de distribuție a energiei electrice reglementată de Agenția Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prin legi și reglementări. Pe langa elaborarea si aprobarea reglementarilor obligatorii, ANRE are ca obiect de activitate monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor. Importante pentru scopul proiectului, sunt și evoluțiile legislative din 2018 care se regăsesc în studiu: liberalizarea pietei de energie, modificările aduse ord.59/2013. Mai mult, au fost identificate si introduse în studiu elemente utile din Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Procedurile de racordare la rețea a consumatorilor ale distribuitorilor de energie electrică (în special cele referitoare la consumatorii casnici și dezvoltatorii imobiliari) au fost incluse în studiu. Concluziile analizei legislației denotă faptul că accesul la prevederile care privesc bransamentele pentru energie electrica este extrem de anevoios datorita multiplelor elemente care se regasesc in diverse prevederi legale, nu exista niciun ghid dedicat sau o campanie de informare a consumatorilor privind ilegalitatea mentinerii bransamentului de tip organizare de santier.  De asemenea, modificările legislative aduse în 2018 nu soluționează integral problema branșamentelor la energie electrică. Mai mult, este necesar un dialog interinstituțional dintre decidenți în domeniul energiei, autorități locale și distribuitorii de energie pentru a armoniza prevederile legale.

Un capitol separat l-a reprezentat reflectarea în sursele mass-media a problematicii branșamentelor tocmai datorită faptului că am identificat-o ca fiind singura modalitate de informare existentă. Chiar dacă majoritatea informației regăsite în surse mass-media reprezintă știri și nu date sau analize, acestea au fost utile în urmărirea unor evoluții, observării răspunsului din parte dezvoltatorilor imobiliari, distribuitorilor si a autorităților.  Cu toate acestea, a fost identificată necesitatea existentei in spatial informational a unor investigații jurnalistice serioase cu prezentarea problemelor extrem de grave si a posibilelor soluții.

Numeroși dezvoltatori imobiliari, precum și agenții imobiliare (în special cele care au excusivitate pentru vânzarea de locuințe într-un complex rezidențial), notarii cu care colaborează anumiți dezvoltatori, evaluatorii bancari au fost identificați ca fiind responsabili adeseori pentru nesemnalarea inexistenței branșamentului individual și chiar colaborarea cu dezvoltatorul pentru omiterea sau ascunderea acestui fapt în fața cumpărătorului.

Cercetarea de teren efectuată de echipa proiectului a presupus maparea sectoarelor cu cele mai numeroase blocuri noi, identificarea tipului de branșament existent și stabilirea dacă în acel bloc nou locuiesc noii proprietari. Datele culese de pe teren au arătat o incidență foarte mare a blocurilor noi, locuite, în care este menținut branșamentul tip organizare de șantier. În toate sectoarele din București și 5 localități din Ilfov au fost identificate blocuri locuite care nu sunt racordate prin soluții definitive. Nici cartierele premium, precum este Herăstrău, Primăverii și mai ales Pipera nu fac excepție. Totuși, o densitate mai mare a blocurilor care nu au soluție de branșament definitivă s-a înregistrat în sectorul 1 și 5 din București.

De asemenea, a fost constatat faptul că situația este similară în întreaga țară, toți distribuitorii de energie electrică și numeroși proprietari de locuințe noi din țară fiind vizați de această problemă care persistă de cel puțin 10 ani. Zona Dobrogea, in special polul de dezvoltare Mamaia Nord-Navodari ar fi unul dintre numeroasele exemple de cartiere intregi de blocuri noi care functioneaza cu bransamente de tip organizare de santier. Rezultatele proiectului evidentiaza necesitatea implementării unei campanii ample la nivel național.

Avarii grave și incendii, demonstrează pericolele iminente pe care le poate genera menținerea ilegală de catre dezvoltator a branșamentului de tip organizare de șantier după mutarea cumpărătorilor în apartamentele respective. Alimentarea în regim de organizare de șantier este adecvată doar pentru realizarea lucrărilor de construcție, distribuitorul de energie avand si obligatia de a verifica si deconecta bransamentele mentinute illegal (Cf. pct 9.2, Anexa 3, Ord. 59/2013).

Riscurile în fața cărora sunt expuși consumatorii prin achiziționarea unei locuințe racordate prin branșament tip organizare de șantier identificate în cadrul proiectului sunt:

  • riscul debranșării totale de la energia electrică. Pe perioada construcției (cât timp autorizația de construcție este valabilă), există branșamentul tip organizare de șantier. Acest tip de branșament asigură energia electrică necesară lucrărilor pe perioada construcției blocurilor, dar este ILEGAL menținut de mulți dezvoltatori după ce apartamentele devin locuite. În cazul în care distribuitorul sau ANRE constată menținerea acestui tip de branșament, legislația în vigoare impune deconectarea blocului de la energie electrică;
  • riscul producerii de accidente. Menținerea unui branșament care nu are parametrii tehnici necesari pentru consum casnic poate genera incendii, defectarea electrocasnicelor sau alte accidente grave.
  • riscul imposibilității de a accesa un credit ipotecar. Evaluarea de către bancă se face și prin constatarea faptului că un anumit apartament este racordat la utilități. Banca poate refuza creditul în cazul în care nu există branșament individual la energie electrică;
  • riscul suportării cheltuielilor cu realizarea branșamentului individual. Costurile realizării branșamentelor individuale sunt extrem de mari și revin în sarcina proprietarilor după ce dezvoltatorul transferă dreptul de proprietate cumpărătorului;
  • riscul tarifului diferențiat pentru energie electrică și cel al contorizării inexacte. Tariful la care se vinde energia electrică persoanelor fizice, dezvoltatorilor imobiliari este diferit de cel oferit consumatorului casnic. Mii de bucureșteni achită facturile la un alt tarif decât cel oferit pentru consumul casnic.
    Din păcate, viitorii cumpărători de locuințe noi nu sunt informați cu privire la obligațiile dezvoltatorilor imobiliari. Aceștia nu asigură transparența și prezintă existența energiei în locuință chiar dacă aceasta este cea de tip organizare de șantier ca fiind branșamentul individual.

Deconectarea, odată cu expirarea autorizației de construcție și/sau mutarea în bloc a proprietarilor, trebuie, așa cum o cere legea, să fie obligatorie.

46912958_1982042162096098_3185719114802921472_n

46976888_303874287127484_4491078530687303680_n (1)

47043382_335931116995164_4990757272171839488_n

47147211_761021810924818_8904887451508539392_n

47165497_184955505790286_5974286739798228992_n

47204682_304466113504770_697839663414509568_n

47237257_202569327297216_2943524770815148032_n

Asociatia Expert for Security and Global Affairs, infiintata la data de 28.10.2014, a fost creată sub forma unei platforme online, care reunește cercetători, experți, analiști, jurnaliști, reprezentanți ai societății civile, specializați în studierea politicilor sociale și economice. Misiunea ESGA este promovarea României în calitate de actor coerent în regiune prin creșterea capacității de a influența agenda publică europeană și transatlantică. Obiectivele ESGA sunt formularea și implementarea strategiilor, politicilor și recomandărilor de politici publice pentru Romania, prin dezvoltarea și implementarea proiectelor de cercetare de calitate, precum și crearea platformelor pentru dezbateri. 

Informatii suplimentare 

Leonela Leca, ESGA

leonela@esga.ro

www.esga.ro

www.energieblocurinoi.ro

 Această publicaţie este parte a proiectului „Campanie de mobilizare pentru acces la energie electrica al proprietarilor din ansamblurile rezidențiale noi”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation și Enel România. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziț­ia oficială a finanțatorului.

logo nou

 Presa despre proiect:

https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/zeci-de-blocuri-din-bucuresti-un-pericol-pentru-locatari-zsarea-siguranta-de-trei-ori-pe-zi.html?fbclid=IwAR3UlP_HgELUE6pQc5Nt_ou5VENmDNWWvISDzZfXBi6IQEY7rvG2YZjkVJE

http://www.economica.net/peste-o-treime-dintre-ansamblurile-rezidentiale-noi-sunt-bransate-ilegal-la-reteaua-electrica-studiu_161891.html

Leave a reply

Your email address will not be published.