Policy Paper: Uniunea Ucrainenilor din România și alegerile locale, partea II

 

Alegerile locale din această toamnă reprezintă o miză extrem de importantă pentru minoritatea ucraineană din România, fiind o nouă ocazie de a contribui la consolidarea poziției minorității etnice în raport cu autoritățile locale, dar și un exercițiu democratic prin care Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) contribuie la consolidarea actului de reprezentare a minorităților naționale.

Analiza succesului în alegerile locale, precum și capacitatea minorității ucrainene de a impune pe agenda publică națională și (sau) locală probleme ce țin de normele calității vieții, ale afirmării identității culturale sau coerența acțiunii politice și sociale a UUR în România nu poate fi decât o etapă în studierea identităților politice ale minorităților naționale și un prim pas în construirea unei abordări coerente din partea autorităților naționale atunci când vine vorba de grupurile minorităților etnice.

Acest policy paper face parte dintr-o serie de analize ce își propune să alcătuiască fondul comun al politicilor identitare din România, adăugându-se încercărilor de identificare a cunoașterii perspectivelor de afirmare identitară în politica națională.

Analiza de față reprezintă baza cercetării valorii politice fundamentale de care minoritatea ucrainenilor din România se bucură, astfel că identificarea abordărilor sistemice la nivel social de către UUR poate explica evoluția sa pe scena politică românească și influența pe care o manifestă în cadrul minorității etnice.

Urmărind fundamentul social-politic al minorităților din România, ESGA contribuie la analiza stării de fapt a raporturilor dintre majoritate și minoritate, evaluând  impactul relațiilor interetnice asupra politicii externe a României, precum și modelul pe care România îl poate oferi statelor din Europa Centrală și de Est.

Continuare Policy Paper aici.

Autor: Cătălin-Gabriel Done

Acest policy paper este elaborat în cadrul proiectului ”Romanian – Ukrainian Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation”, implementat de către Strategic and Security Studies Group, Ucraina, în parteneriat cu Asociația Experts for Security and Global Affairs, România și Foreign Policy Council ”Ukrainian PRISM”, cu suportul Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest policy paper aparțin autorului și nu coincid neapărat cu cele ale partenerilor ESGA.

Leave a reply

Your email address will not be published.