Dacă ne imaginăm scena politicii internaționale ca fiind o tablă de șah, decizia regimului Putin de a invada Ucraina a determinat o serie de actori să analizeze mutările următoare. În special Uniunea Europeană (UE), care dorește să mențină pacea pe scena globală, dar mai ales nu este confortabilă pusă în fața unor mișcări atât de rapide și cu consecințe grave pe propriul teritoriu. În general, Uniunea Europeană este un jucător de șah meticulos, atent, calculat, mereu atent la reguli și mereu atent ca partenerul să se supună regulilor. Regulile, principiile, valorile reprezintă puterea UE și vocea normativă prin care se impune la nivel global. Ignoranța regulilor internaționale de către regimul lui Putin a determinat UE să se impună prin asumarea unei prezențe simbolice mai puternice în Ucraina. De-a lungul timpului, UE a folosit momente tensionate pentru a lua decizii simbolice prin care să își consolideze puterea pe scena globală.
Relația UE cu Ucraina nu este o excepție. Prin acțiunile sale, atât în 2014, cât și în 2022, Putin a reușit opusul a ceea ce urmărea: a reușit să consolideze relațiile Uniunii Europene cu Ucraina și chiar să avanseze parcursul pro-european al Ucrainei la un nivel care părea puțin probabil acum câțiva ani.
Tana Foarfă, director Europuls – Centrul de Expertiză Europeană. Tana Foarfă și-a obținut licența în științe politice la Université Libre de Bruxelles și deține un master în studii europene de la KU Leuven. După 4 ani de voluntariat, la numai 25 de ani a devenit directoarea centrului de expertiză europeană Europuls, ONG care, în mandatul ei, a fost desemnat câștigător național al Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni. Este autoarea a peste 20 de articole în presa națională și internațională pe teme de relații internaționale și politici europene. Tana lucrează în Parlamentul European în calitate de consilier pe politici economice și fiscale. A reprezentat Parlamentul European la nivel tehnic în negocierile privind Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar creat de UE pentru a combate efectele pandemiei COVID-19.
Acest policy brief este elaborat în cadrul proiectului ”Romanian – Ukrainian Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation”, implementat de către Strategic and Security Studies Group, Ucraina, în parteneriat cu Asociația Experts for Security and Global Affairs, România și Foreign Policy Council ”Ukrainian PRISM”, cu suportul Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest policy paper aparțin autorului și nu coincid neapărat cu cele ale partenerilor ESGA.