Policy Brief: Dialogul bilateral dintre România și Ucraina. Cum evoluează comunicarea strategică?

 

Modul în care s-au desfășurat relațiile interstatale în perioada anilor 2019-2020 a fost profund influențat de pandemia COVID-19, care a adus cu sine un șir de transformări în cadrul dialogului dintre actorii de pe arena internațională. Atestăm un șir de diferențe corelate în primă instanță cu reducerea mobilității actorilor atât la nivel politic, cât și la nivel de experți. În aceste condiții se poate desluși concentrarea atenției decidenților pe agendele interne. Deși la anumite nivele cooperarea a rămas precară, în paper-ul precedent, dedicat evoluției dialogului strategic (ESGA, 2020) am evidențiat în ce mod colaborarea intensă în sfera securității și dialogul politic la nivel înalt au definit aspirațiile României, dar și pe cele ale Ucrainei de a spori comunicarea dintre cele două state, în ciuda efectelor negative rezultate în urma crizei pandemice.

Continuare Alexandru Hincu policy brief

Despre autor:

Alexandru Hîncu este absolvent al programului de masterat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), specializarea Analiza și Soluționarea Conflictelor. Interese de cercetare: descifrarea relațiilor intrastatele, cu accent pe problemele legate de securitate. De asemeea, este preocupat de analiza relațiilor dintre puterile regionale din zona euro-atlantică și spațiul ex-sovietic. Colaborarea cu ESGA a început-o în calitate de stagiar, ulterior fiind implicat în câteva proiecte dedicate securității regionale în calitate de expert asociat.

Acest policy brief este elaborat în cadrul proiectului ”Romanian – Ukrainian Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation”, implementat de către Strategic and Security Studies Group, Ucraina, în parteneriat cu Asociația Experts for Security and Global Affairs, România și Foreign Policy Council ”Ukrainian PRISM”, cu suportul Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest policy paper aparțin autorului și nu coincid neapărat cu cele ale partenerilor ESGA.

Leave a reply

Your email address will not be published.