Policy Brief: Dezinformarea ca element al războiului hibrid în Republica Moldova pe timpul invaziei ruse din Ucraina

 

Republica Moldova este unul dintre cele mai puțin reziliente state din spațiul ex-sovietic în privința dezinformării. Cauzele sunt multiple și rezidă într-un complex de elemente ce țin în principal de incapacitatea statului de a face față acestui fenomen prin instrumente ce țin de instituțiile de forță, o legislație laxă în domeniul audiovizualului, de interese politice interne și externe promovate de trusturi media afiliate politic înauntru și în afara țării, dar și al fondului lingvistic autohton în care limba rusă este omniprezentă.

Acest ultim element facilitează însușirea narațiunilor false și manipularea în sine prin informații false transmise prin numeroase canale media. De la televiziuni, posturi de radio, ziare tipărite, până la site-uri web și rețele de socializare.

Madalin Necsutu Policy Brief

Mădălin Necșuțu este jurnalist român de politică externă și investigații ce activează din 2015 la Chișinău, în Republica Moldova. Este corespondent al publicațiilor internaționale Balkan Insight și Euronews, al G4Media și Veridica din România, moderator de televiziune al TVR Moldova și reporter al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM).

Acest policy brief este elaborat în cadrul proiectului ”Romanian – Ukrainian Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation”, implementat de către Strategic and Security Studies Group, Ucraina, în parteneriat cu Asociația Experts for Security and Global Affairs, România și Foreign Policy Council ”Ukrainian PRISM”, cu suportul Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest policy paper aparțin autorului și nu coincid neapărat cu cele ale partenerilor ESGA.

 

Leave a reply

Your email address will not be published.