Nu ne luați #ORIZONTULEUROPEAN!!!

TVRI caption
 

Orizont European – singurul talk show dedicat Republicii Moldova și telespectatorilor de peste Prut a fost scos din grila TVR Internațional. Despre această decizie a conducerii televiziunii publice a anunțat moderatoarea, Miruna Munteanu, la începutul lunii februarie curent. Emisiunea era o sursă de cunoaștere despre percepțiile și realitățile cotidiente din Republica Moldova, așa cum sunt ele promovate și dezbătute în afara țării, într-un context nealterat de influența unor actori politici de la Chișinău.

Talk show-ul ”Orizont European”, moderat de Miruna Munteanu, producător Aura Iosif, ca și concept a apărut în decembrie 2013. Formatul a fost lansat odată cu studioul de la Chișinău al TVR. Obiectivul urmărit a fost de a supune dezbaterilor publice probleme și procese cu care se confruntă locuitorii de dincolo de Prut cu experți din România și din Republica Moldova, profesioniști, actori politici și reprezentanți ai societății civile, care cunosc prin interacțiunea lor directă evoluții ale vieții social-politice și economice. În cei aproape patru ani de emisie ”Orizont European” a reușit să descopere pentru publicul românesc voci importante de la Chișinău și de la București, să promoveze experți mai puțin cunoscuți, dar cu percepții și viziuni documentate prin cercetările sau proiectele pe care le implementau în Republica Moldova, precum și prin bunele practici pe care le transferau colegilor din Moldova în diferite domenii.

”Orizont European” a fost timp de patru ani de zile singurul talk show dedicat Republicii Moldova. Nicio altă televiziune din România nu a avut curaj să vorbească răspicat cu experți sau actori politici de la Chișinău despre Moldova reală, săptămână după săptămână, indiferent de natura crizelor politice sau economice de dincolo de Prut. Era o mână sinceră, întinsă unui public supus propagandei externe, a intereselor private și hrănit cu informație de calitate proastă.

Decizia televiziunii publice va priva publicul românesc de informație nealterată, din primă sursă, despre procese politice care urmează să aibă loc în Moldova și anume alegerile parlamentare, care în conformitate cu prevederile constituționale urmează să fie organizate în toamna anului 2018. Această decizie este luată, de facto, în contextul unei ”bătălii” politice extrem de importante pentru viitorul acestei țări, a unei bătălii decisive, atunci când ”Orizont European” abia intrase în pachetele furnizorilor regionali de televiziune prin cablu din Moldova. În sfârșit ajungea la cel mai fidel public posibil, care și-a îndreptat antenele spre București în decembrie 1989 și nu le-a mai resetat după aceea niciodată. Este cel mai setos public de informație corectă, echilibrată, echidistantă, iar România își permite luxul să renunțe la el, făcând praf strategia de politică externă față de Republica Moldova, implementând-o pe bucăți, gândind mercantilist: aici ies bani, aici nu ies bani! Dacă vrei să dai dovadă de abilități manageriale, începi să înveți management, nu să faci economii pe energie electrică.

În toate declarațiile, atât la București, dar și la Bruxelles, sau în alte capitale occidentale, decidentul român susține că Republica Moldova este una din principalele priorități, acceptată, asumată și promovată ca atare în relația cu alți parteneri. În acest context, apare întrebarea de ce televiziunea publică refuză să rămână aliniată acestor demersuri și își face propria strategie, fundamentată pe ignoranță față de nevoia clientului și obediență față de arhaisme precum ”economisire”  a resurselor publice pentru achiziția de șervețele nazale destinate deplângerii rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare? Nu este deloc o dovadă de folosire eficientă a resurselor publice. De ce își privează propriul spectator de cunoaștere? Or acesta este rolul pe care îl are: de a aduce cunoaștere în casele tuturor românilor. Oare publicul din Moldova și cel care aștepta cuminte să apară emisiunea în arhiva TVR Internațional sau online este mai puțin important decât cel prins în frontierele legale? Publicul din afară tot votează. Merită mai mult decât o adresare o dată la patru sau cinci ani din partea actorilor și decidenților. Și dacă vom continua cu argumentele în favoarea menținerii acestui talk show, atunci este corect să menționăm că autorul unei petiții de susținere a emisiunii este un cetățean român, nu un cetățean al Republicii Moldova, care își cere dreptul la informare despre ce consideră el a fi important pentru țară per ansamblu, nu doar temporar, pentru anul centenarului. Plecat fiind, el continuă să se documenteze și să își exprime solidaritarea cu ce i-a rămas acasă, manifestând în același timp mai multă expresivitate și coerență în a promova interesele strategice ale României față de viitorul european al Republicii Moldova decât toate instituțiile publice.

În anul centenarului, pe lângă evenimentele culturale dedicate acestui eveniment important din istoria României, suntem puși în situația de a face un efort de solidaritate publică, asumată, pentru susținerea singurei emisiuni din România dedicate Republicii Moldova. Suntem forțați să demonstrăm prin hashtag-uri că asigurarea unei continuități pentru o emisiune de acest gen, este o datorie morală și abia mai apoi una financiară a decidenților din instituțiile publice, indiferent de denumirea acestora.

O monitorizare atentă a tot ceea ce înseamnă dezbatere publică despre Republica Moldova în România va permite unui observator interesat de acest subiect să evidențieze rolul educațional pe care și-l asumase tacit TVR prin ”Orizont European” pentru publicul român, sensibil la anumite informații care provin de dincolo de Prut. Nu doar se vorbea despre încercarea de a cunoaște, dar era un spațiu perfect de interacțiune între voci cu opinii diferite, uneori divergente, dar care aduceau într-adevăr spațiul informațional român mai aproape de ceea ce pretindem că înțelegem mai bine decât oricine altcineva, adică pe ”moldoveni”.

Ne vedem puși în situația de a reaminti încă o dată celor cu decizia în pix, că nu a existat anterior, dar nici după sistarea emisiei acestui talk show, un proiect televizat, dedicat exclusiv Republicii Moldova la nicio televiziune din România. Nu vorbim aici despre format fără element ideologic sau politic. Vorbim despre un format echilibrat, echidistant, care acoperea un vid informațional despre Moldova, într-un mod profesionist, oferind opțiunea de a exprima în mod public și opinii critice față de conținutul politicilor promovate de România în relația cu Republica Moldova, dar și experiențe sau recomandări cu privire la direcția reformelor, promovate de actorii politici de la Chișinău.

Susținem public necesitatea revizuirii deciziei de a sista ”Orizont European” din grila TVR Internațional, chiar dacă suntem conștienți că uneori este greu să recunoști public că ai greșit și s-ar putea ca acest demers să nu îi afecteze nicicum pe cei care o fac pe lupii moraliști cu banul public.

Avem, însă, și dreptul, și obligația să folosim instrumentele de care dispunem pentru a transmite acest mesaj sub formă de îndemn pentru colegii, partenerii și prietenii noștri de pe ambele maluri ale Prutului, precum și a celor din diasporă să se alăture cu mesaje scrise sau video de susținere pentru emisiune pe pagina oficială de Facebook a talk show-ului, pe paginile personale de Facebook, Twitter și Instagram, folosind hashtag-urile #ORIZONTEUROPEAN și #TVRI.

Nu le luați #ORIZONTUL EUROPEAN celor de dincolo de Prut!

Cu deosebit respect față de tot ce a făcut în cei aproape patru ani acest talk show politic pentru Republica Moldova,

Asociația Experts for Security and Global Affairs, București, Chișinău

Sloganul ”Nu ne luați Orizontul!” îi aparține Dlui Victor Ciobanu, analist politic de la Chișinău, care mai speră că #ORIZONTEUROPEAN mai este posibil la #TVR Internațional.

 

Leave a reply

Your email address will not be published.