Masă rotundă: Autonomia Ținutului Secuiesc – impactul discuțiilor politice și consecințele crizei diplomatice

 

În data de 14 mai 2020, Asociația Experts for Security and Global Affairs a organizat o masă rotundă în format on-line care a reunit experți și decidenți politici din România, Republica Moldova și Ucraina, care au dezbătut problema reformei administrative în România, creșterea exponențială a puterii Unităților Administrativ – Teritoriale și regionalizarea.

Ținând cont de implicațiile pe care adoptarea Legii privind acordarea autonomiei Ținutului Secuiesc, de către Camera Deputaților – ca primă Cameră sesizată, le-a avut asupra opiniei publice și asupra instituțiilor statului, ESGA a oferit un spațiu neutru de dezbatere, invitației răspunzând domnul senator UDMR Istvan Lorant Antal, domnul Prof.univ.dr Radu Carp, Universitatea București, domnul Adrian Szelmenczi, expert Activ Watch, domnul Ion Manole, expert Promo-Lex – Republica Moldova, domnul Dima Saviuk, expert Institute for Democratization and Development, Kyiv și doamna Lybov Melnychuk, Centrul de Studii Române, Universitatea din Cernăuți, Ucraina. Evenimentul a fost moderat de Cătălin Gabriel Done, expert asociat ESGA, participant al Programului ESGA Young Leaders în perioada octombrie 2018 – iunie 2019.

Împreună, invitații au conturat perspectivele de reformă administrativă din țara noastră și implicațiile pe care acestea le pot avea asupra politicii externe a României și a relației bilaterale cu Ungaria în cadrul Uniunii Europene.

S-au expus opinii referitoare la modul în care autoritățile au gestionat situația apărută în urma votului dat de către Camera Deputaților cu privire la legea inițiată de către UDMR și s-au oferit soluții concrete pentru o politică mult mai incluzivă față de minoritățile naționale.

Totodată, participanții la eveniment au dezbătut posibilele forme de autonomie oferite de contextul regional, concluzionând că România trebuie să împrumute cele mai bune practici din interiorul spațiului vest-european.

Dialogul purtat în timpul întâlnirii a arătat disponibilitatea societății de a se apleca asupra problemelor esențiale ale comunității, ESGA încurajând expunerea ideilor, convingerilor, si principiilor într-un cadru optim, fără a încuraja formele de manifestare extremiste.

În perioada următoare, vă vom oferi un policy paper ce va sumariza viziunile experților, oferind publicului larg o serie de recomandări necesare relansării dialogului dintre etnicii maghiari din România și majoritatea națională.

Leave a reply

Your email address will not be published.