Miercuri, 20 decembrie 2017, la sediul Casei RAF (Romanian-American Foundation), Asociația Experts for Security and Global Affairs (ESGA), București, în parteneriat cu Ambasada Ucrainei în România a organizat masa rotundă ”Noi tendințe și evoluții în cadrul relației bilaterale România-Ucraina”, invitatul de onoare al evenimentului, E.S., Oleksandr Bankov, Ambasador al Ucrainei la București.
La eveniment au mai participat diplomați ucraineni, reprezentanți ai instituțiilor publice din România, reprezentanți ai mediului academic, experți și jurnaliști români.
Discuțiile din cadrul mesei rotunde au fost organizate în trei sesiuni: securitate regională, impactul amenințărilor și provocărilor regionale asupra dialogului bilateral București – Kiev; cooperare instituțională și dialog politic; oportunități economice și energetice în cadrul dialogului bilateral România – Ucraina.
Dialogul între experții invitați la dezbatere a pornit de la premiza că actualele tendințe, dar și conținutul dialogului bilateral dintre România și Ucraina, nu pot fi analizate doar din perspectivă bilaterală. Acestea trebuie să fie plasate într-un context regional și anume cel al luptei pentru integritate teritorială pe care o dă astăzi Ucraina, ca urmare a anexării Crimeei de către Federația Rusă și a mișcărilor separatiste din Estul țării. România și-a stabilit următorul interes național în relația cu Ucraina: apropierea și integrarea europeană a statului vecin, deci și reforme economice, transformări instituționale și întărirea statului de drept, care pot asigura stabilitate socială, politică și economică la Kiev. Tot în context bilateral a fost abordată și recenta reformă a educației din Ucraina, care a generat anumite animozități în cadrul dialogului bilateral și a cauzat anumite sincope în funcționarea formatelor bilaterale de cooperare. Ucraina, inclusiv prin declarațiile președintelui, dar și a unor măsuri concrete de încurajare a dialogului centrului cu regiunile și reprezentanții minorităților etnice, care vor urma la începutul anului 2018, susține că va implementa recomandările Comisiei de la Veneția. România nu poate decât să insiste ca statul vecin să țină cont de promisiunile asumate și să atenționeze partenerii externi ai Kievului de anumite derapaje în acest sens.
Majoritatea invitaților au fost de acord că dialogul bilateral dintre România și Ucraina nu va putea fi aprofundat atât timp cât el va fi dominat de neîncrederea reciprocă istorică. Momentul acesta trebuie depășit, iar aici rol decisiv l-ar putea avea atât dialogul permanent între societățile civile din ambele state, între actorii politici, cât și un dialog mixt, care să includă reprezentați ai tuturor actorilor interesați de oportunități bilaterale.
În cadrul sesiunii dedicate securității regionale au fost aduse la cunoștința publicului ultimile evoluții din Estul Ucrainei, pierderile civile și militare suportate de partea ucraineană, eventuale consecințe și motive pentru retragerea ofițerilor ruși din cadrul Centrului Comun de Control și Coordonare a încetării focului și stabilizării liniei de intersecție din Donbas, anunțată de Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse, rezoluția Adunării Generale a ONU cu privire la situația drepturilor omului din regiunea Crimeea, precum și ultimile evoluții din cadrul formatelor de negociere pentru soluționarea conflictului din Estul Ucrainei.
Un deosebit interes experții români au manifestat față de oportunitățile economice actuale și cele în perspectivă de dezvoltare, ca urmare a reluării activității comisiei economice bilaterale din vara anului curent. Proiecte de infrastructură, piețe de desfacere, schimburile comerciale, situația companiilor mixte și reforme economice și cele din domeniul energetic – sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul sesiunii dedicată interacțiunii economice.
Prin această dezbatere, partenerii, Asociația Experts for Security and Global Affairs și Ambasada Ucrainei la București și-au stabilit drept scop crearea unei platforme pentru dialog constant dintre autoritățile și societățile civile din ambele state, obiectivul final al interacțiunii fiind generarea de soluții pentru probleme comune și producerea de beneficii și oportunităție economice pentru cetățenii din Ucraina și România.