Policy Brief: Biserica Ortodoxă – politica deznaționalizării în contextul războiului din Ucraina

 

Agresiunea militară rusească asupra Ucrainei a reprezentat începutul unui nou sistem internațional bazat, în mare parte, pe elementele identitare și pe modul în care politica internațională absoarbe construcțiile de imagine proiectate de fiecare putere în parte.

Identitatea culturală și guvernanța spirituală a unei societăți au devenit unități inerente ale politicii Europei și al lumii, eșecurile mecanismelor democratice și ale structurilor de cooperare internațională fiind puse pe seama complexității acestui agregat. Deși manifestarea identității culturale și spirituale nu este ceva nou la nivelul politicii internaționale, anexarea ilegală a Crimeei de către Federația Rusă, dar și războiul de agresiune pornit împotriva Ucrainei în 2022 reprezintă o contestare a întregului sistem politic și sociale ucrainean de către un stat-terț, Federația Rusă deschizând astfel drumul unui revizionism bazat pe impunerea unor structuri culturale dominante, instituții culturale și religioase, folosindu-se de forța armată.

Catalin Done Policy Brief

Cătălin-Gabriel Done este cercetător în domeniul Științelor Politice și al Relațiilor Internaționale, doctorand al Universității din Napoli ”Federico II” – Departamentul de Științe Politice, iar din luna decembrie 2021 ocupă funcția de Vicepreședinte al Asociației Experts for Security and Global Affairs, România. De-a lungul activității sale a lucrat cu mai multe organisme naționale și internaționale, inclusiv OIM România (un organism ONU), Institutul de Studii Latino-Americane (SNSPA) sau Centrul de Studii Israeliene “Theodor Herzl”.

Domeniile de interes în activitatea sa de cercetare sunt relația UE cu statele din Parteneriatul Estic, în special cu Republica Moldova și Ucraina, precum și perspectivele transnaționale, identitare și geopolitice ale Bisericii Ortodoxe. Mai mult, este un atent observator al evenimentele politice și sociale din regiunea scandinavă, adoptând o poziție de susținere față de neomedievalismului scandinav în ceea ce privește cooperarea regională și integrarea europeană.

Acest policy brief a fost elaborat în cadrul proiectului ”Romanian – Ukrainian Civil Society Forum for Dialogue and Cooperation”, implementat de către Strategic and Security Studies Group, Ucraina, în parteneriat cu Asociația Experts for Security and Global Affairs, România și Foreign Policy Council ”Ukrainian PRISM”, cu suportul Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund. Opiniile exprimate în acest policy paper aparțin autorului și nu coincid neapărat cu cele ale partenerilor ESGA.

Leave a reply

Your email address will not be published.