Pe 24 octombrie, cetățenii din Uzbekistan au fost chemați la urne pentru a-și alege președintele. După un mandat de 5 ani în fruntea statului, Shavkat Mirziyoyev a fost reales de 80,4% din electorat cu o majoritate de 80,1% din voturi. Rezultatele nu au venit ca o surpriză, după cum o demonstrează felicitările adresate de președintele rus Vladimir Putin și de cel belarus Aleksandr Lukașenko chiar înainte de anunțarea oficială a rezultatelor.
Conform Constituției din Uzbekistan, președintele poate deține maximum două mandate, fiecare cu o durată de câte 5 ani, ceea ce face cu atât mai interesant de analizat rezultatul acestor alegeri și măsurile pe care Mirziyoyev le va adopta în continuare. Mai mult, retragerea trupelor aliate din Afganistan și evoluțiile politice din Asia Centrală plasează Uzbekistan în centrul atenției internaționale și regionale, o poziție care a fost construită cu multă atenție în ultimii 5 ani de către Mirziyoyev.
În cele ce urmează, voi discuta aspectele referitoare contextul venirii la putere a lui Shavkat Mirziyoyev în septembrie 2016, după care mă voi concentra asupra principalelor realizări ale primului său mandat de președinte: deschiderea și liberalizarea economiei uzbece, respectiv avansarea cooperării regionale în Asia Centrală.
Materialul poate fi accesat aici:
Alegerile din Uzbekistan Ana-Maria Anghelescu
Despre Autoare:
Ana-Maria Anghelescu este expert asociat la Experts for Securityand Global Affairs (ESGA). În iulie 2021, Ana-Maria și-a prezentat public lucrarea de doctorat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative București. Teza s-a concentrat pe evaluarea capacității materiale și politice a României de a reprezenta o putere medie pe continentul european, utilizând ca studiu de caz relațiile cu țările din Asia Centrală în contextul Strategiei Uniunii Europene pentru această regiune. În acest scop, Ana-Maria a beneficiat de o mobilitate Erasmus+ la Academia OSCE din Bișkek, Kârgâzstan în anul universitar 2019-2020.
Autoarea dorește să mulțumească lui Cristian Tătaru pentru sprijin în realizarea hărții incluse în material.