Cum sunt evaluate progresele Republicii Moldova în dezbaterile publice inițiate de experții și decidenții români?

 

Impresii, reacții și păreri ale specialiștilor români

Autoare: Georgiana Marcu

Pornind de la Raportul Joint Staff Working Document, publicat de Comisia Europeană în luna aprilie 2018, acest material are drept obiectiv analiza reacțiilor experților/politicienilor/decidenților români cu privire la progresul Republicii Moldova în ceea ce privește implementarea documentelor cadru, care reglementează relația bilaterală cu Uniunea Europeană: Acordul de Asociere UE-Republica Moldova și DCFTA.

În luna aprilie 2018, Comisia Europeană a publicat raportul Joint Staff Working Document – Association Implementation Report on Moldova[1] care analizează progresul pe care Republica Moldova l-a înregistrat prin intermediul Acordului de Asociere și a altor mecanisme europene. Raportul este structurat în 5 părți, introducere și concluzie. Cele 5 părți analizează domenii precum cel al dialogului politic, buna guvernare și consolidarea instituțiilor (această parte se axează pe următoarele aspecte: democrație, drepturile omului și bună guvernare, politică externă și de securitate, justiție, libertate), economic (în cadrul acestei părți, raportul se axează asupra: dezvoltării economice, evidențiind tipul de economie pe care Republica Moldova l-a adoptat, comerțul și modalitatea în care această activitate economică se realizează la nivelul țării și în raport cu țări aflate în vecinătate), conectivitate, eficiență energetică, acțiune climatică, mediu și protecție civilă (fiecare element, enunțat anterior, este analizat în cadrul raportului în mod individual, fiind oferite informații cu privire la poziția pe care Republica Moldova o deține în aceste domenii), mobilitatea și contactele stabilite între oameni (începând cu anul 2014 a intrat în vigoare regimul liberalizat de vize, fapt ce a facilitat deplasarea cetățenilor moldoveni către state care fac parte din Uniunea Europeană), asistența financiară (Uniunea Europeană reprezintă un actor cheie care oferă Republicii Moldova asistență financiară cu scopul de a susține dezvoltarea economică a țării).

La începutul lunii aprilie 2018, o delegație a Parlamentului European condusă de Laima Andrikienѐ, Andi Cristea și Siegfried Mureșan s-a aflat timp de 4 zile în Republica Moldova, perioadă în care a fost evaluat nivelul de implementare al Acordului de Asociere încheiat între Uniunea Europeană și Republica Moldova. De asemenea, a fost analizată și eficiența utilizării sprijinului financiar pe care Republica Moldova îl primește din partea Uniunii Europene[2].

În anul 2017 Republica Moldova trebuia să primească, din partea Uniunii Europene, o asistență macrofinanciară în valoare de 100 milioane de euro. Siegfried Mureșan[3], vicepreședintele Comisiei pentru Buget și șeful delegației a afirmat faptul că deburarea acestei sume a fost amânată datorită modificării sistemului electoral pe care Republica Moldova a realizat-o în anul 2017[4].

Oficialii Uniunii Europeni care au vizitat Republica Moldova la începutul lunii aprilie 2018 au analizat și modul în care campania electorală, organizată pentru alegerile parlamentare care urmează să aibă loc în toamna anului 2018, se desfășoară conform sistemului electoral mixt, adoptat recent de Republica Moldova[5].

În urma realizării acestei vizite, delegația Parlamentului European, condusă de Siegfried Mureșan, a realizat un raport pe care l-a prezentat în cadrul Comisiei pentru Afaceri Externe și Comisiei pentru Bugete. În evaluarea progreselor pe care Republica Moldova le-a realizat în ultima perioadă, au fost analizate domenii precum: statul de drept, domeniile justiției și mass-mediei, buna guvernare, precum și acțiunile care vizează lupta împotriva corupției[6].

Conform unui comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe, România va susține procesul de integrare al Republicii Moldova în spațiul european. În ceea ce privește sprijinul pe care România îl va oferi Republicii Moldova, acesta va fi concretizat atât prin intermediul programelor de colaborare care sunt derulate și implementate la nivel sectorial, cât și prin intermediul Comisiilor mixte interguvernamentale special create pentru susținerea procesului de integrare europeană. Conform comunicatului de presă, MAE va acționa pentru ca Republica Moldova să fie menținută pe agenda de priorități la nivel european, fapt ce va facilita continuarea și consolidarea angajamentului de natură politică, economică, tehnică și financiară a Uniunii Europene și al statelor membre UE față de Republica Moldova[7].

Anterior publicării Raportului realizat de Comisia Europeană, în luna februarie 2018 a avut loc la Bruxelles reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE). La această reuniune a participat Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. Pe agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe, evoluția Republicii Moldova a reprezentant un subiect de discuție pentru cei prezenți. Astfel, miniștrii de externe au susținut că Republica Moldova are nevoie de sprijinul Uniunii Europene pentru a implementa reformele pro-europene în cadrul statului moldovean. Ministrul Teodor Meleșcanu a salutat progresele pe care Republica Moldova le-a înregistrat și a reiterat sprijinul pe care România îl va acorda Republicii Moldova în vederea implementării viitoarelor politici europene care vizează modernizarea instituțiilor și a societății Republicii Moldova[8].

În cadrul vizitei oficiale a reprezentanților de la Chișinău în România, organizată cu ocazia participării la ședința solemnă a Parlamentului României dedicată împlinirii a 100 de ani de la Uniunea Basarabiei cu Regatul României, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu a reafirmat sprijinul pe care România îl va oferi Republicii Moldova în procesul de integrare pe plan european[9][10].

În contextul aniversării a 100 de ani de la Declarația de Unire a Basarabiei cu Regatul României, Președintele României, domnul Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care își arată poziția față de relațiile viitoare ale României cu Republica Moldova: „În prezent, cursul nostru de convergență se numește parcursul european al Republicii Moldova, pentru succesul căruia țara noastră acordă un sprijin consistent și permanent, diplomatic, financiar și tehnic. România are însă și datoria de a fi pentru Republica Moldova, pe mai departe, un exemplu de națiune angajată în proiectul european, un model de economie competitivă, de societate care știe să prețuiască și să valorifice potențialul său uman. În acest proiect, sunt convins că putem să ne ridicăm la înălțimea faptelor pe care astăzi le aniversăm![11].

În spațiul public românesc s-au conturat opinii diverse cu privire la evoluțiile pe care Republica Moldova le-a înregistrat în cadrul domeniilor enunțate anterior.

Într-un interviu acordat către Radio Europa Liberă, domnul Cristian Preda, europarlamentar în cadrul Partidului Popular European, și-a exprimat opinia cu privire la guvernarea moldoveană din Parlamentul European[12].

Cristian Preda[13] a criticat politicienii din Republica Moldova, susținând faptul că aceștia reprezintă principalul impediment în procesul de evoluție al țării. Gradul ridicat de corupție, prezența oligarhilor reprezintă aspecte care îngreunează progresul Republicii Moldova în plan economic, în primul rând, și apoi în plan politic și social. În numele Partidului Popular European și al său, Cristian Preda a afirmat faptul că Republica Moldova se va bucura de sprijin pentru implementarea reformelor, însă este necesară existența unei garanții din partea oamenilor politici moldoveni că vor cheltui banii pe care îi vor primi de la Uniunea Europeană, sub formă de micro-finanțare, pentru a îndeplini obiectivele pe care și le-au asumat[14].

Republica Moldova a modificat în anul 2017 legea electorală, fiind schimbat sistemul electoral de la un sistem electoral proporțional la unul mixt[15]. Această schimbare a determinat intervenția unor instituții precum Consiliul Europei, Comisia de la Veneția, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Oficiul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului. Aceste instituții și organisme internaționale au făcut o recomandare prin care au afirmat faptul că „o așa schimbare fundamentală, în timp ce o prerogativă suverană a țării, nu este admisibilă la acest moment”[16]. Conform domnului Cristian Preda, în Parlamentul European s-a vehiculat afirmația conform căreia Republica Moldova trebuia să țină cont de observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția. Ca urmare a ignoranței Republicii Moldova, Comisia de la Veneția și-a exprimat nemulțumirea față de atitudinea adoptată de liderii politici de la Chișinău[17].

Radu Mihail, senator român, membru al Uniunii Salvați România, în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, a afirmat faptul că în Republica Moldova trebuie adoptat un sistem juridic eficient. Radu Mihail a susținut faptul că eliminarea intermediarilor și a familiilor, care de-a lungul timpului au deținut superioritatea pe plan economic, reprezintă cea mai bună soluție pentru ca Republica Moldova să devină prosperă și să se dezvolte din punct de vedere economic[18].

Conform lui Iulian Chifu, Raportul Uniunii Europene despre progresele înregistrate de Republica Moldova este un document amplu, suficient de tehnic, altfel bine conturat și definit. Expertul consideră că acest raport descrie, prin metode tehnice, relațiile bilaterale existente între Uniunea Europeană și Republica Moldova[19].

În cadrul unei conferințe de presă, Matei Dobrovie, deputat al Partidului Uniunea Salvați România (România) a declarat faptul că România trebuie să susțină procesul de europenizare al Republicii Moldova și să ajute țara să elimine sistemul oligarhic, ce îi este caracteristic în prezent[20]. Conform Raportului UE privind Republica Moldova, problema corupției și a oligarhiei reprezintă o problemă stringentă ce necesită rezolvare astfel încât procesul de democratizare și europenizare al țării să înregistreze progrese.

Matei Dobrovie a susținut faptul că principalii actori care pot produce schimbări fundamentale la nivelul societății moldovenești sunt ONG-urile, societatea civilă, presa independentă și partidele noi[21]. Deputatul român a afirmat faptul că Partidul Uniunea Salvați România va acorda o atenție sporită modului în care finanțarea pe care Republica Moldova o va primi de la Uniunea Europeană. În acest sens, USR va urmări și evalua parcursul pe care micro-finanțarea europeană îl va avea în momentul în care suma va fi alocată autorităților de la Chișinău[22].

Armand Goșu[23] a afirmat faptul că revoluția din Armenia se va propaga, urmând principiul dominoului, și la nivelul societăților aflate în proximitatea geografică, ajungând până la Chișinău, unde, cel mai probabil, cetățenii moldoveni, se vor răscula împotriva guvernării actuale. După Armand Goșu, „Revoluția de la Erevan, indiferent de cum vor evolua lucrurile pe scena politică de aici, va stârni cu siguranță frisoane nu doar în capitalele apropriate Baku și Tbilisi, dominate de regimuri autoritare sau oligarhice, ci și mai departe, la Chișinău și Kiev…”[24].

În contextul pregătirii alegerilor parlamentare care vor fi organizate în toamna anului 2018, același expert român, Armand Goșu, în cadrul unui interviu acordat pentru Cotidianul.md, a afirmatul faptul că alegerile parlamentare au un caracter decisiv pentru supraviețuirea regimului Plahotniuc, regim care încearcă să monopolizeze spectrul politic. După Armand Goșu, destinul opoziției pro-europene și anti-oligarhice este influențat de rezultatul alegerilor parlamentare[25].

Andrei Năstase[26] a fost prezent, la începutul lunii aprilie, în România, în cadrul unei vizite oficiale. În cadrul ședinței, protocolul de colaborare, între Partidul Național Liberal și partidele partenere din Republica Moldova (membre ale Partidului Popular European: Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu), a fost ratificat. Andrei Năstase s-a întâlnit pe parcursul vizitei sale în România cu personalități care activează în mediul universitar, economic și politic. La baza vizitei realizată de Andrei Năstase se află un obiectiv bine stabilit și anume acela de a prelua bune practici pe care România le aplică și de a le implementa în Republica Moldova cu scopul de a determina progresul țării în domenii precum cel economic, social, al bunei guvernări, al administrației publice locale ș.a.[27].

Conform lui Ludovic Orban[28], protocolul de colaborare semnat între Partidul Național Liberal din România, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, reprezintă o uniune ce va avea capacitatea de a oferi o alternativă la alegerile locale și parlamentare care vor fi organizate în Republica Moldova. În cadrul declarației de presă pe care Ludovic Orban a realizat-o în timpul evenimentului de la Chișinău, organizat pe 27 martie, acesta a afirmat că cele trei formațiuni sunt „parte componentă a Partidului Popular European, cea mai puternică formațiune politică din UE”[29].

Scurte concluzii

În ciuda eforturilor de integrare europeană pe care Republica Moldova le-a realizat în ultima perioadă, la nivelul societății, în special la nivelul sectorului politic și economic, există mai mulți factori care îngreunează progresul. În contextul campaniei electorale, lupta anti-corupție reprezintă un aspect important pe agenda europeană. Progresul și modernizarea țării se află în strânsă legătură cu lupta anti-corupție îndreptată împotriva politicienilor și oligarhilor.

Această analiză și-a dorit să scoată în evidență modul în care experții și decidenții români înțeleg și abordează situația existentă în cadrul Republicii Moldova. Aceștia se concentreaza mai puțin pe exprimarea unor opinii clare, de condiționare a sprijinului politic acordat, mai puțin europarlamentarii români, care sunt mult mai fermi în declarații. Ceea ce rămâne a fi neclar în continuare îl reprezintă obiectivul pe care și-l propune România: să încurajeze cooperarea cu Republica Moldova pentru beneficiile cetățenilor acesteia sau cu lideri ai unor formațiuni politice specifice? Dilema persistă în cadrul majorității partidelor politice din România care au decis să își consolideze prezența sau parteneriatele în Moldova. Instituțiile publice, responsabile de implementarea politicii externe a României, sunt cuprinse de o inerție în ceea ce privește aprofundarea relației cu Chișinăul, cel puțin la nivel de discursuri publice și evaluări pe conținut ale rapoartelor consistente care sunt publicate în ultima perioadă. Speranța rămâne a fi în zona expertizei independente, dar și aici observăm o penurie de interes pentru a detalia anumite probleme cu care se confruntă „prioritatea numărul 1 a politicii externe românești”, adică Republica Moldova.

Despre autoare: Georgiana Marcu urmează cursurile masterului de Analiza și soluționarea conflictelor, SNSPA, București. În prezent efectuează un program de internship la ESGA, în cadrul căruia este responsabilă de monitorizarea dialogului dintre autoritățile guvernamentale ale Republicii Moldova cu partenerii externi.

 

Bibliografie

 • ro. Deputat român: România trebuie să susțină actorii schimbării pozitive în Moldova.

Link: http://adevarul.ro/moldova/politica/deputat-roman-romania-trebuie-sustinaactorii-schimbarii-pozitive-moldova-1_5ae14a56df52022f753e2753/index.html accesat la data de 30.04.2018

 • Comisia Europeană. Joint Staff Working Document. Association Implementation Report on Moldova. 2018
 • md. Platforma DA și PAS au semnat un protocol de colaborare cu PNL din România.

Link: http://cotidian.md/2018/03/27/jurnal-md-platforma-da-si-pas-au-semnat-un-protocol-de-colaborare-cu-pnl-din-romania-ludovic-orban-uniti-vor-avea-capacitatea-sa-ofere-o-alternativa-serioasa-la-alegerile-locale-si-parlam/ accesat la data de 02.05.2018

 • org. Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”.

Link: https://www.europalibera.org/a/interviu-cristina-preda-respingere-rezolutie-parlament-european-moldova/29173040.html accesat la data de 30.04.2018

 • org. Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”.

Link: https://www.europalibera.org/a/interviu-cristina-preda-respingere-rezolutie-parlament-european-moldova/29173040.html accesat la data de 30.04.2018

 • org. Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”.

Link: https://www.europalibera.org/a/interviu-cristina-preda-respingere-rezolutie-parlament-european-moldova/29173040.html accesat la data de 30.04.2018

 • org. Radu Mihail: „Nu poți să rezolvi lucrurile dându-le pe mâna unor politicieni corupți”.

Link: https://www.europalibera.org/a/radu-mihail-nu-po%C8%9Bi-s%C4%83-rezolvi-lucurile-d%C3%A2ndu-le-pe-m%C3%A2na-unor-politicieni-corup%C8%9Bi-/29193485.html accesat la data de 30.04.2018

 • md. Armand Goșu: Alegerile din Chișinău, un joc de șah păpușărit în care majoritatea pieselor sunt împotriva lui Andrei Năstase.

Link: http://www.jurnal.md/ro/news/a2c4c83edf5c18f6/armand-gosu-alegerile-din-chisinau-un-joc-de-sah-papusarit-in-care-majoritatea-pieselor-sunt-impotriva-lui-andrei-nastase.html accesat la data de 02.05.2018

 • ro. Europarlamentari, într-o vizită la Chișinău pentru a evalua eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE.

Link: https://www.rfi.ro/politica-102352-europarlamentari-vizita-chisinau-evaluare-sprijin-financiar-ue accesat la data de 30.04.2018

 • ro. Iulian Chifu // Supărarea Europei: votul mixt și ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Link: http://rnews.ro/iulian-chifu-supararea-europei-votul-mixt-i-ignorarea-recomandarilor-comisiei-de-la-vene-ia_154239.html accesat la data de 30.04.2018

 • Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Ministrul Teodor Meleșcanu a pledat pentru menținerea atenției și sprijinului UE pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Link: http://mae.ro/node/45092 accesat la data de 02.05.2018

 • Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Ministrul Teodor Meleșcanu: Substanța Parteneriatului strategic o reprezintă aprofundarea legăturilor speciale dintre România și Republica Moldova și susținerea parcursului european al Republicii Moldova.

Link: http://mae.ro/node/45498 accesat la data de 02.05.2018

 • Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Relația cu Republica Moldova: angajament pentru parcursul european.

Link: http://mae.ro/node/45529 accesat la data de 03.05.2018

Link: http://unimedia.info/stiri/expert-politic-revolutia-de-la-erevan-va-produce-revolte-in-lant-si-va-ajunge-chiar-si-la-chisinau-152550.html accesat la data de 01.05.2018

 • md. Detalii din cadrul vizitei lui Andrei Năstase în România.

Link: http://tribuna.md/2018/04/17/detalii-din-cadrul-vizitei-lui-andrei-nastase-in-romania/# accesat la data de 02.05.2018

 • md. Critici din partea delegației UE. „Moldova trebuia să primească asistență încă de anul trecut”.

Link: http://tv8.md/2018/04/04/video-critici-din-partea-delegatiei-ue-moldova-trebuia-sa-primeasca-asistenta-inca-anul-trecut/ accesat la data de 29.04.2018

[1] Comisia Europeană. Joint Staff Working Document. Association Implementation Report on Moldova. 2018

[2] Rfi.ro. Europarlamentari, într-o vizită la Chișinău pentru a evalua eficiența utilizării sprijinului financiar din partea UE. Link: https://www.rfi.ro/politica-102352-europarlamentari-vizita-chisinau-evaluare-sprijin-financiar-ue accesat la data de 30.04.2018

[3] Membru în cadrul Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat)

[4] Tv8.md. Critici din partea delegației UE. „Moldova trebuia să primească asistență încă de anul trecut”. Link: http://tv8.md/2018/04/04/video-critici-din-partea-delegatiei-ue-moldova-trebuia-sa-primeasca-asistenta-inca-anul-trecut/ accesat la data de 29.04.2018

[5] Ibid.

[6] Ibid.

[7] Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Relația cu Republica Moldova: angajament pentru parcursul european, 05.03.2018. Link: http://mae.ro/node/45529 accesat la data de 03.05.2018

[8] Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Ministrul Teodor Meleșcanu a pledat pentru menținerea atenției și sprijinului UE pentru parcursul european al Republicii Moldova. Link: http://mae.ro/node/45092 accesat la data de 02.05.2018

[9] Ministrul Teodor Meleșcanu a afirmat: „Sprijinul constant acordat de România obiectivului strategic de integrare europeană este menit să pregătească Republica Moldova, instituțiile, societatea, economia pentru îndeplinirea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere UE și, pe un plan mai larg, pentru racordarea Republicii Moldova la spațiul de valori europene. Rezultatele palpabile și în beneficiul cetățenilor pot consolida credibilitatea acțiunilor politice și încrederea în opțiunea europeană”

[10] Site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe. Ministrul Teodor Meleșcanu: Substanța Parteneriatului strategic o reprezintă aprofundarea legăturilor speciale dintre România și Republica Moldova și susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Link: http://mae.ro/node/45498 accesat la data de 02.05.2018

[11] Site-ul oficial al Președinției României. Mesajul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu prilejul aniversării unui secol de la unirea Basarabiei cu România. Link: http://www.presidency.ro/ro/media/mesaje/mesajul-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-transmis-cu-prilejul-aniversarii-unui-secol-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania accesat la data de 02.05.2018

[12] Europalibera.org. Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”. Link: https://www.europalibera.org/a/interviu-cristina-preda-respingere-rezolutie-parlament-european-moldova/29173040.html accesat la data de 30.04.2018

[13] Membru în cadrul Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat)

[14] Europalibera.org. Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”. Link: https://www.europalibera.org/a/interviu-cristina-preda-respingere-rezolutie-parlament-european-moldova/29173040.html accesat la data de 30.04.2018

[15] Comisia Europeană. Joint Staff Working Document. Association Implementation Report on Moldova. 2018, p. 1

[16] Ibid.

[17] Europalibera.org. Cristian Preda: „Sub presiunea dlui Plahotniuc, se încearcă evitarea unei poziții a Parlamentului European”. Link: https://www.europalibera.org/a/interviu-cristina-preda-respingere-rezolutie-parlament-european-moldova/29173040.html accesat la data de 30.04.2018

[18] Europalibera.org. Radu Mihail: „Nu poți să rezolvi lucrurile dându-le pe mâna unor politicieni corupți”. Link: https://www.europalibera.org/a/radu-mihail-nu-po%C8%9Bi-s%C4%83-rezolvi-lucurile-d%C3%A2ndu-le-pe-m%C3%A2na-unor-politicieni-corup%C8%9Bi-/29193485.html accesat la data de 30.04.2018

[19] Rnews.ro. Iulian Chifu // Supărarea Europei: votul mixt și ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Link: http://rnews.ro/iulian-chifu-supararea-europei-votul-mixt-i-ignorarea-recomandarilor-comisiei-de-la-vene-ia_154239.html accesat la data de 30.04.2018

[20] Adevarul.ro. Deputat român: România trebuie să susțină actorii schimbării pozitive în Moldova. Link: http://adevarul.ro/moldova/politica/deputat-roman-romania-trebuie-sustinaactorii-schimbarii-pozitive-moldova-1_5ae14a56df52022f753e2753/index.html accesat la data de 30.04.2018

[21] Ibid.

[22] Ibid.

[23] Conferențiar universitar în cadrul Facultății de Științe Politice, Universitatea București

[24] Site-ul oficial Unimedia.info. Expert politic: „Revoluția” de la Erevan va produce revolte în lanț și va ajunge chiar și la Chișinău. Link: http://unimedia.info/stiri/expert-politic-revolutia-de-la-erevan-va-produce-revolte-in-lant-si-va-ajunge-chiar-si-la-chisinau-152550.html accesat la data de 01.05.2018

[25] Jurnal.md. Armand Goșu: Alegerile din Chișinău, un joc de șah păpușărit în care majoritatea pieselor sunt împotriva lui Andrei Năstase. Link: http://www.jurnal.md/ro/news/a2c4c83edf5c18f6/armand-gosu-alegerile-din-chisinau-un-joc-de-sah-papusarit-in-care-majoritatea-pieselor-sunt-impotriva-lui-andrei-nastase.html accesat la data de 02.05.2018

[26] Președintele Platformei Demnitate și Adevăr

[27] Tribuna.md. Detalii din cadrul vizitei lui Andrei Năstase în România. Link: http://tribuna.md/2018/04/17/detalii-din-cadrul-vizitei-lui-andrei-nastase-in-romania/# accesat la data de 02.05.2018

[28] Președintele Partidului Național Liberal din România

[29] Cotidian.md. Platforma DA și PAS au semnat un protocol de colaborare cu PNL din România. Link: http://cotidian.md/2018/03/27/jurnal-md-platforma-da-si-pas-au-semnat-un-protocol-de-colaborare-cu-pnl-din-romania-ludovic-orban-uniti-vor-avea-capacitatea-sa-ofere-o-alternativa-serioasa-la-alegerile-locale-si-parlam/ accesat la data de 02.05.2018

Leave a reply

Your email address will not be published.